De jaarwisseling. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van anderen in je omgeving. Zo kunnen we met elkaar genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

Infographic Wie bel ik tijdens de jaarwisseling

Vanzelfsprekend staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer/ veiligheidsregio’s en ambulancezorg paraat tijdens de jaarwisseling 2023-2024. Maar veiligheid is van ons allemaal. Daarom geven de hulpdiensten tips, zodat je weet wat jij kunt doen om bij te dragen aan een veilige situatie.

Wie bel je waarvoor?

Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. De verschillende soorten meldingen zijn in een overzicht in beeld gebracht:

  • Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met je verzekering.
  • Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meld je via Fixi of 14 035. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. 
  • Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig bel je 0900-0904. Dit doe je bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
  • Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900-8844.
  • Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112. 

Vuurwerk

Niet al het vuurwerk mag door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden gebruikt. Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen. Op het moment dat je overlast van illegaal vuurwerk ervaart en de daders zijn bekend, bel dan het 'geen spoed wel politie nummer': 0900-8844. Als de overlast langer geleden plaatsvond en/of de daders zijn niet bekend, meld de overlast dan via Fixi of 14 035 (bereikbaar tijdens kantooruren).

Wensballonnen

Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je tóch een wensballon oplaten, lees dan eerst op de website van de brandweer wat de spelregels zijn.

woensdag 27 december 2023