Plan: | Emmaweg nabij 44 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1696.BP1200emwgnb442010-ON01 |
Wettelijk kader
In Nederland heeft water een eigen plaats gekregen in de ruimtelijke besluitvorming via de watertoets. De watertoets houdt in dat bij het maken van ruimtelijke plannen al in een vroeg stadium bekeken moet worden wat de gevolgen zijn voor water en de ruimtelijke ordening. De watertoets is een proces waarbij overleg wordt gevoerd met de waterbeheerder. De waterbeheerder stelt in dit proces de kaders vast en geeft een wateradvies voor verschillende waterhuishoudkundige aspecten. De watertoets resulteert uiteindelijk in een waterparagraaf, die in de toelichting van het ruimtelijke plan wordt opgenomen.
Waterbeheer
Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Waternet (onder meer de voormalige DWR) neemt daarbij de uitvoering van het waterbeheer voor zijn rekening.
Situatie plangebied
Volgens het Provinciale Waterplan 2006-2010 ligt er geen Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS) binnen of direct nabij het plangebied. Wel ligt westelijk van Kortehoef een regionale "robuuste verbinding" vanuit de Kortenhoefse Plassen richting Markermeer. Ook is de directe omgeving van de kern aangeduid als "grote natuurgebieden".
Kortenhoef is voorzien van een gemengd rioleringsstelsel, waarbij de riolering is aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Horstermeer. De Emmaweg is aangesloten op een gescheiden rioolstelsel. In de nieuwe situatie wordt HWA en DWA apart afgevoerd.
In maart 2010 is door Lycens Milieu & Ruimte BV een Watertoets uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat voor het te realiseren dakoppervlak en verharding voorzieningen moeten worden gecreƫerd voor circa 18 kubieke meter hemelwaterberging voor beide woningen. Er is gebleken dat in het gebied de grondwaterstand relatief hoog is, waardoor infiltratie in de bodem niet mogelijk is. Daarom is er voor gekozen dat het hemelwater wordt afgevoerd naar een tertiaire watergang aan de zuidwestzijde van het plangebied.
Lozing op oppervlaktewater, secundaire en tertiaire watergangen, is niet onderhevig aan een keurvergunning als de lozing kleiner is dan 50 m3/uur. Daarnaast dient het verhard oppervlak kleiner te zijn dan 1000 m2. In het onderhavige geval is het af te koppelen oppervlakte kleiner dan 1000 m2 en behoefd dus geen keurvergunning te worden aangevraagd.