Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Overmeer-Zuid te Nederhorst den Berg
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1696.BP1500overzuid2010-ON01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Geldend bestemmingsplan
De bestemming van de gronden is geregeld in twee bestemmingsplannen: 
  1. Bestemmingsplan Overmeer-Blijkpolder;    
  2. Bestemmingsplan Horstermeer.
In afbeelding 13 zijn de plangebieden van beide geldende bestemmingsplannen aangegeven.
 
Afbeelding 13: Overzicht geldende bestemmingsplannen plangebied Overmeer-Zuid
 
Bestemmingsplan Overmeer-Blijkpolder
Het gebied ten noorden van het boezemkanaal is geregeld in het bestemmingsplan "Overmeer-Blijkpolder", dat op 15 februari 1990 is vastgesteld en op 2 oktober 1990 door de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is goedgekeurd. Het vigerende bestemmingsplan is aanpassing en een herziening van een aantal oude bestemmingsplannen, te weten: 'Overmeer', 'Blijkpolder', 'Rivièra', 'Meeruiterdijkse polder', 'Dorpskern' en 'Spiegel- en Blijkpolder'.
De Vecht en de woonschepen maken onderdeel uit van het plangebied. Het stedenbouwkundig plan Overmeer-Zuid voorziet hoofdzakelijk in de sport- en woonfunctie. Uit de plankaart van het geldende bestemmingsplan is op te maken dat de huidige gronden grotendeels bestemd zijn als 'recreatieve doeleinden van actieve aard' en 'volkstuinen'. Uit de voorschriften volgt dat de gronden bestemd als 'recreatieve doeleinden van actieve aard' zijn bestemd voor:
  • recreatieve voorzieningen bestaande uit bebouwing en voorzieningen ten dienste van recreatie en sportbeoefening, recreatieve wandel- en groenvoorzieningen;
  • parkeerterreinen, ontsluitingswegen, fiets- en wandelpaden en overige daartoe behorende verhardingen en bouwwerken ten dienste van de bestemming;
  • Op de gronden mag uitsluitend bebouwing worden gerealiseerd ten dienste van de bestemming.
Met betrekking tot de gronden die zijn bestemd als 'volkstuinen' geldt dat deze gronden als zodanig zijn bestemd met de daarbij behorende bebouwing en voorzieningen. Het bouwen van woningen is op deze gronden niet toegestaan. Naast de bestemming 'recreatieve doeleinden van actieve aard' en volkstuinen zijn de gronden deels bestemd als 'Groendoeleinden openbaar groen', 'Bedrijfsdoeleinden I bedrijfsterrein zonder opslag', 'Bedrijfsdoeleinden II', 'Woondoeleinden eengezinshuizen', 'Landschappelijk waardevol open agrarisch gebied' en 'Waterhuishoudkundige doeleinden I'. Geen van deze bestemmingen is in overeenstemming met de beoogde functies. Afgezien van sport. Uiteraard is deze functie mogelijk binnen de bestemming 'recreatieve doeleinden van actieve aard'. Het deel van de Vecht dat op het grond gebied van de provincie Noord-Holland is gelegen maakt ook onderdeel uit van het plangebied. Dit gebruik zal vrijwel ongewijzigd worden overgenomen. Dit geldt eveneens voor de woonschepen die in de Vecht liggen ter hoogte van het plangebied.
 
Bestemmingsplan Horstermeer
De gronden gelegen ten zuiden van het boezemkanaal, inclusief het kanaal, zijn geregeld in het planologische regime van het bestemmingsplan Horstermeer, vastgesteld op 1 oktober 1985 en is op 10 maart 1987 gedeeltelijk goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. De Kroon heeft bij Koninklijk Besluit van 28 april 1989 het plan naar aanleiding van Kroonberoep gedeeltelijk goedgekeurd. Het plan is enkele jaren daarna herzien. De herziening is op 19 mei 1993 vastgesteld door de gemeenteraad en op 28 september 1993 goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten.
De geldende bestemmingen worden grotendeels ongewijzigd overgenomen. De huidige functies blijven behouden en zullen als dusdanig worden bestemd in de planregels en verbeelding behorende bij voorliggend bestemmingsplan. Echter voor een perceel gelegen aan de zuidelijke randweg wordt een uitwerkingsbevoegdheid opgenomen. Op het driehoekige perceel is een woonfunctie met veestalling voorzien. Omdat de exacte uitwerking nog onbekend is, is er in voorliggend bestemmingsplan een uitwerkingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van de nieuwe woonfunctie. De agrarische bestemming van de gronden wordt gewijzigd naar 'wonen-uit te werken'. 
Ook voor dit gedeelte geldt dat de Vecht, voorzover gelegen op Noord-Hollands grondgebied, wordt meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan. 
 
Conclusie
Op de locatie waar volgens het stedenbouwkundig plan woningbouw wordt voorzien is volgens de huidige bestemming geen woningbouw mogelijk. Daarom is voor de realisatie van het stedenbouwkundig plan, het voeren van een planologische procedure (bestemmingsplanprocedure) onvermijdelijk.  Afwijken van het geldende bestemmingsplan is mogelijk mits goed ruimtelijk onderbouwd. In het gedeelte ten zuiden van het boezemkanaal zal het bestaande gebruik grotendeels worden overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. In het gebied wordt een uitwerkingsbevoegdheid opgenomen voor het perceel waarop een woonfunctie met veestalling is voorzien.
 
3.4.2 Woonvisie Wijdemeren Kiezen en Regiseren
De gemeente Wijdemeren heeft in samenwerking met de woningcorporaties SWGO, Atrium en
AWVL een Woonvisie opgesteld.Op 15 oktober 2005 is de woonvisie 'Kiezen en regiseren' door de gemeente Wijdemeren vastgesteld. Het doel van de woonvisie is het vaststellen van de visie op het wonen in de toekomst in de gemeente Wijdemeren. Op basis van een breed scala aan allerlei onderwerpen wil de gemeente een passend woonaanbod generen voor de huidige en toekomstige bewoners van de gemeente Wijdemeren. In de visie wordt onder andere de beoogde hoeveelheid woningen, maar ook het soort, waar en voor wie deze gebouwd moeten worden. De visie beschrijft een beleid dat de huidige problematiek rondom het wonen in Wijdemeren op dient te lossen. Zo is er sprake van een stagnatie op de woningmarkt en een onevenwichtige bouwproductie. Het huidige aanbod sluit niet aan op de huidige en toekomstige vraag. In het bijzonder jongeren, ouderen en mensen met een zorgvraag komen hierdoor in de 'woon' problemen. De gemeente wil met de woonvisie meer grip op de ontwikkelingen op de woonmarkt krijgen.
 
In de woonvisie wordt de woonbehoefte van de gemeente besproken. Hieruit volgt dat Wijdemeren vergrijst
en dat de gemeente in de toekomst te maken krijgt met een afname van de bevolking.Om ook richting de toekomst de eigen woningbehoefte het hoofd te kunnen bieden, zal de woningvoorraad jaarlijks met 60-70 woningen moeten worden uitgebreid. 
Er is vraag naar divers aanbod. In de huursector is er met name behoefte aan woningen voor starters en senioren. Voor de koopsector geldt dat hier voornamelijk behoefte is aan goedkopere eengezinswoningen en woningen uit de duurdere sector vanaf € 275.000. Daarnaast is er behoefte aan diverse typen zorgwoningen. De woonvisie stelt een woningbouwprogramma voor de gemeente waarin het de keuzemogelijkheid voor de bewoners vergroot. De gemeente wil hierbij zowel kwalitatieve als kwantitatieve toevoegingen genereren.
 
Differentiatie (prijspeil 2008)
 
Volgens het stedenbouwkundig plan voorziet het project Overmeer-Zuid in 185 woningen. Ongeveer driekwart van de bebouwing bestaat uit grondgebonden woningen (anderhalf of twee lagen met kap). Er is rekening gehouden met een gedifferentieerde woonvraag. Zo zijn er rij-, twee-onder-één kap en vrijstaande woningen ingepland. Daarnaast is er tevens een gestapeld woningbouwprogramma opgenomen. Ook in de vraag naar woningen uit de duurdere koopsector wordt voorzien in de vorm vrijstaande villa's op royale kavels. Conform de woonvisie is in de overeenkomst met initiatiefnemer een afspraak gemaakt over de verdeling sociaal en vrije sector bouw.
 
Conclusie
De doelstelling van de woonvisie is het creëren van voldoende keuzemogelijkheden op het gebied van wonen voor de huidige en toekomstige bewoners van de gemeente Wijdemeren. Nieuwe woningbouwprojecten moeten voorzien in een gedifferentieerde behoefte en zowel kwalitatieve als kwantitatieve toevoegingen leveren. Het onderhavige plan voorziet in de behoefte zoals deze wordt geschetst in de woonvisie. Het plan is derhalve in overeenstemming met de woonvisie 'Kiezen en regiseren' van de gemeente Wijdemeren.
3.4.3 Regionale Woonvisie
Op 29 mei 2008 heeft de gemeenteraad van Wijdemeren de Regionale Woonvisie vastgesteld. Hierin wordt geconcludeerd dat in de regionale woningmarkt te weinig beweging zit. Met name voor de lagere (midden)inkomens zijn de kansen beperkt. In negatieve zin springen jongeren (tot dertig jaar) en jonge gezinnen er uit. Door de vergrijzing/ontgroening is er ook steeds meer behoefte aan geschikte woningen voor mensen - veelal ouderen - die zorg nodig hebben. Daarnaast is er een tekort aan betaalbare huizen 'voor het behouden van een gezonde bevolkingsopbouw'en voor mensen in de zorg en dienstverlening. De mogelijkheden voor nieuwbouw zijn
beperkt, met name door de aanwezige groen- en natuurgebieden en wegen. De negen gemeenten willen alles op alles zetten om van het Gooi en de Vechtstreek 'een economisch en sociaal vitale, ongedeelde regio' te maken.
In deze woonvisie hebben de gemeenten afgesproken dat het regionaal woningbouwprogramma bestaat uit: 1/3 betaalbaar, 1/3 middelduur en 1/3 topduur. Bij nieuwbouwlocaties is dit de gewenste verdeelsleutel.
 
Conclusie
De doelstelling van de regionale woonvisie is het creëren van een gelijke verdeling van woningbouw binnen de gehele regio. Nieuwe woningbouwprojecten moeten voorzien in de juiste verdeling van aanbod. Het onderhavige plan voorziet in de juiste verdeling. Het plan is derhalve in overeenstemming met de regionale woonvisie.