De gemeente Wijdemeren is van plan om zo'n dertig opvangplaatsen te realiseren aan de Oud-Loosdrechtsedijk 114C. Hier vindt u meer informatie.
Bewonersbrieven Oud-Loosdrechtsedijk
Verslag bewonersbijeenkomst Oud-Loosdrechtsedijk
Veelgestelde vragen en antwoorden
Nee, dit besluit is nog niet definitief. De gemeenteraad gaat nog een bindend advies geven. Dit advies wordt 3 juli besproken in de commissie en 10 juli in de raad.
Het college heeft dit besluit zo’n twee weken geleden genomen. Bewoners hebben hierna direct de nodige informatie ontvangen.
De gemeente gaat graag met haar bewoners in gesprek over de locatie en hoe we deze zo goed mogelijk passend kunnen maken.
De opvang is alleen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat dan om personen met Oekraïens paspoort of een Oekraïense verblijfsvergunning. Verder kunnen en mogen wij niet selecteren.
Uitgangspunt is dat we de ruimte zo goed mogelijk willen indelen en dat er niet meerdere gezinnen op een kamer geplaatst worden. Bij voorkeur komen er dus gezinnen met en zonder kinderen.
De opvang voor Oekraïense vluchtelingen is noodzakelijk zolang het oorlog is in Oekraïne. Vooralsnog is de locatie in ieder geval beschikbaar tot augustus 2027. Omdat onduidelijk is hoe lang de oorlog nog duurt, en of en hoeveel mensen er daarna teruggaan naar Oekraïne, wordt een omgevingsvergunning afgegeven voor maximaal 10 jaar.
De meeste volwassenen werken en de kinderen gaan naar school. Volwassenen die niet werken, helpen we bij het vinden van andere dagelijkse activiteiten. Bewoners nemen steeds meer deel aan allerlei activiteiten in Wijdemeren. Ze zijn bijvoorbeeld lid van een vereniging en volgen taalles.
We vangen in Wijdemeren geen vluchtelingen op in woningen of gebouwen die als bestemming/doel wonen hebben. Het pand aan de Oud-Loosdrechtsedijk 114C is een kantoorgebouw. De vluchtelingenopvang heeft dus geen invloed op de woningvoorraad of de woningbouw.
Wijdemeren heeft op dit moment 115 opvangplekken verdeeld over 7 locaties. Omdat deze opvangplekken niet heel goed ingedeeld kunnen worden, zijn er 95 opvangplekken bezet en zijn de locaties, die er nu zijn, vol. Dit komt doordat er bijvoorbeeld een kamer, die geschikt is voor 4 personen, bewoond wordt door een gezin van 3 personen. Hier gaan wij geen extra persoon bij plaatsen.
In de particuliere opvang zitten 8 personen verdeeld over 3 locaties.
De gemeente heeft op dit moment de volgende opvanglocaties:
Locatie | Aantal opvangplekken |
Hilversumsche Mixed Hockey Club |
8 |
Spieghelhuys |
17 |
De wilde roos |
5 |
Drieluik |
26 |
Lichtbaken |
4 |
Kerklaan |
13 |
De Kwakel |
46 |
Als de omgevingsvergunning volgens planning vast staat, start de aannemer op 11 augustus dit jaar. We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer 2 maanden gaan duren.
Er komen negen onzelfstandige* woonruimtes, geschikt voor kleine gezinnen. Er komt een gezamenlijke keuken, extra toiletten en douchecabines.
* Dit zijn woningen zonder eigen toegang, keuken, badkamer en/of toilet. De bewoners delen deze met anderen.
Het is nog niet bekend wat er in de toekomst met het pand gaat gebeuren. Het pand is geen eigendom van de gemeente.
We doen ons uiterste om woningbouwlocaties aan te wijzen, maar op deze locatie is alleen tijdelijk wonen toegestaan.
De informatie over het besluit en de aanpak, wordt op de gemeentelijke website en op www.overheid.nl geplaatst. In het besluit zelf staat vermeld waar en hoe bezwaar kan worden gemaakt.
De gemeente Wijdemeren heeft een locatiemanager. Hij is het eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten. De locatiemanager is te bereiken via het e-mailadres: oekraine@wijdemeren.nl.
Oekraïense vluchtelingen hebben over het algemeen geen verhoogd risico op overlast of criminaliteit. Er komt een meldpunt voor vragen en klachten. De gemeente blijft in contact met de buurt en organiseert, als het nodig is, vervolggesprekken. Ernstige meldingen kunnen altijd via handhaving of politie worden gedaan.
Geweldig als u wilt helpen. Op dit moment weten we nog niet of dit, en wat, nodig is. U kunt zich wel alvast aanmelden via oekraïne@wijdemeren.nl en aangeven wat u wilt/kunt doen.
Het ministerie vergoedt de verbouwingskosten. Daarnaast ontvangt de gemeente een normbedrag* per opvangplek, waarmee we de diverse kosten zoals gas, water, licht en personeelskosten kunnen dekken.
* Een normbedrag is een vaste bedragen voor bepaalde kosten.