direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Emmaweg nabij 44
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP1200emwgnb442010-ON01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Provinciale ruimtelijke verordening

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in 2008 hebben provincies de bevoegdheid gekregen een ruimtelijke verordening vast te stellen. In deze verordening kan de provincie regels stellen met betrekking tot de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen, projectbesluiten en beheersverordeningen. Bij het stellen van deze regels moeten provinciale belangen in het geding zijn. In een verordening kunnen regels worden opgenomen ter bescherming van specifieke waarden (zoals natuur-, landschappelijke of cultuurhistorische waarden) of ten behoeve van bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen (bijvoorbeeld vestigingsregels voor intensieve veehouderij of detailhandelsvoorzieningen). De gemeente heeft de plicht bestemmingsplannen aan te passen aan de provinciale verordening.

Op 1 januari 2009 is de Provinciale Ruimtelijke Verordening van Noord-Holland in werking getreden. Deze verordening heeft twee hoofduitgangspunten. In de eerste plaats zijn alleen de onderwerpen van categorie 1 uit het Overgangsdocument opgenomen. Dat wil zeggen alleen die onderwerpen uit de streekplannen die de kern vormen van het provinciaal beleid, waarvoor de provincie een proactieve houding aanneemt om de beleidsdoelen te realiseren. In de tweede plaats wordt uitsluitend streekplanbeleid opgenomen dat nu geldend is. Er staat dus geen nieuw beleid in de verordening.

De provincie stimuleert de benutting van de binnenstedelijke ruimte, met name rond knooppunten van openbaar vervoer. Het door GS vastgestelde Bestaand Bebouwd Gebied (BBG) wordt niet alleen bepaald door de bijbehorende kaart maar ook en vooral door hetgeen wat in de verordening als bestaande bebouwing is aangegeven.

De provincie heeft een invulling gegeven aan het BBG die afwijkt van ( d.w.z.ruimer is dan) de definitie van het Barro in artikel 1.1 sub a. Uitgangspunt was om zoveel mogelijk recht te doen aan de geldende streekplannen en de overige besluiten van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten om bestaande - juridisch relevante – rechten gestand te doen. Daarnaast beoogt de verordening recht te doen aan de lopende planvorming bij gemeenten voor zover deze bekend zijn bij de provincie en deze zich daarover in positieve zin hebben uitgelaten. De provincie stelt weinig eisen voor bouwen en gebruik binnen bestaand bebouwd gebied. Buiten bestaand bebouwd gebied vindt de provincie het van belang om de open ruimtes zoveel mogelijk te behouden en te ontwikkelen. Dit gebied gaat echter niet op slot, maar bebouwingsplannen dienen te voldoen aan eisen van nut en noodzaak en ruimtelijke kwaliteit plaatsheeft.

Figuur 3.2: Uitsnede structuurvisie webviewer (door GS vastgestelde kaart BBG)

afbeelding "i_NL.IMRO.1696.BP1200emwgnb442010-ON01_0003.png"

In de kaart behorende bij de provinciale verordening is het plangebied aangeduid als BBG gebied. Het streekplan heeft als beleid dat verstedelijking dient plaats te vinden binnen het BBG gebied. De provincie zet in op verdergaande binnenstedelijke verdichting. Binnenstedelijke woningbouw en verdichting dienen echter niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het woon- en leefmilieu in stedelijk gebied.

3.2.2 Structuurvisie Noord-Holland 2040

De structuurvisie Noord-Holland 2040 is door de Provinicale Staten op 21 juni 2010 vastgesteld. De provincie zet in op klimaatbestendigheid, ruimtelijke kwaliteit en duurzaam ruimtegebruik. In het kader van klimaatbestendigheid dient er ruimte gevonden te worden voor bescherming tegen wateroverlast, voor voldoende schoon drinkwater en voor duurzame energie. De ruimtelijke kwaliteit wordt operationeel gemaakt in het behoud van het Noord-Hollandse landschap door verdere ontwikkeling van de kwaliteit en diversiteit van het landschap.Duurzaam ruimtegebruik wordt nagestreefd door functies slim te combineren en te zorgen dat deze goed bereikbaar zijn.

Voor het buitengebied van Kortenhoef ten opzichte van het geldende streekplan zijn geen beleidsveranderingen voorzien wat betreft het gewenste gebruik van het gebied.