direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Emmaweg nabij 44
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP1200emwgnb442010-ON01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Welstandsnota Wijdemeren

Het hoofddoel van de nota is het inzicht verlenen in het welstandsbeleid. De welstandsnota Wijdemeren 2009 is een herziende versie van 2008 en is in november 2009 vastgesteld. Een welstandstoets is (wettelijk) verplicht bij bouwaanvragen en wordt verricht door een (welstands)commissie. Deze heeft het recht een bouwplan – op basis van welstandscriteria – af te wijzen. In de welstandsnota staan de relevante randvoorwaarden en uitgangspunten voor het welstandsbeleid.

Voor het plangebied zijn verschillende welstandsgebieden van toepassing, met elk hun eigen beoordelingscriteria. Deze zijn hieronder beschreven. In principe gelden de gebiedscriteria als beoordelingskader, maar indien deze ontoereikend zijn, kan er terug worden gegrepen op de algemene welstandscriteria. Voor de lintbebouwing geldt een bijzonder regime. Voor het onbebouwde buitengebied geldt een regulier regime.

Kern Kortenhoef (deelgebied 3)

De kern van Kortenhoef (de lintbebouwing langs de Kortenhoefsedijk) heeft gevarieerde gebouwen in een oude lintstructuur en is cultuurhistorisch waardevol. Grootschalige ontwikkelingen zijn niet te verwachten. Bouwaanvragen zullen zich in het algemeen beperken tot kleine wijzigingen aan of bij bestaande bebouwing, die goed ingepast dienen te worden in het bestaande beeld. Het beleid is gericht op het zorgvuldig inpassen van ontwikkelingen in de bestaande situatie.

Kern en buitenplaatsen ’s-Graveland (deelgebied 4)

Binnen dit bestemmingsplan is enkel de lintbebouwing aan de Koninginneweg en Emmaweg van dit welstandsgebied van toepassing. Deze bebouwing ten westen van de ’s-Gravenlandse Vaart staat in een verspringende rooilijn die de weg of sloten volgt.

Buitengebied (deelgebied 10):

Het beleid is gericht op het handhaven en versterken van de landschappelijke kwaliteiten. Hier hoort kleinschalige, terughoudende bebouwing bij. De beide forten en het landschap dat door deze forten wordt beheerst behoren tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit verdedigingssysteem is genomineerd voor een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. In dit gebied wordt vooral beoordeeld op een juiste ligging en terughoudend materiaal- en kleurgebruik. Aan-, op-, en uitbouwen zijn ondergeschikt en vormgegeven als toegevoegd element of opgenomen in de hoofdmassa.